Finngården Ritamäki

Finngården Ritamäki er en av Sveriges best bevarte og den siste finne gård i Sverige som  var bebodd og dyrket på den tradisjonelle måten. Gården ble forlatt i 1964.

Gården består av våningshus, fjøs, låve, røyk badstue med tre skur, stolpbod, rot kjelleren og en låve. Huset består av tre rom. Foruten røykstuen der røyk ovnen er plassert, finnes det også to mindre kammers, hvorav den ene har vært brukt som et kjøkken. Gården ble aldri modernisert med strøm eller rennende vann, men har alltid vært oppvarmet med en røyk ovn, og maten er kokt på vedovnen på kjøkkenet. Dette, kombinert med det faktum at interiøret er det samme som når gården ble forlatt i 1964, er noe som gjør det mulig å få et glimt av en  forsvunnet levemåte.

Ritamäki ligger ca 1 km fra den norske grensen inn i Sverige.Fra kirken i Lekvattnet følger du veien mot sørvest ca 6 km,derifra en privat vei som fører vestover mot Lomstorp.
Ankomst på den nordlige spissen av sjøen Lomsen ,hvor en sti fører en rett nordover i 2 km gjennom skogen og opp til gården.

Finngården Ritamäki

Åpningstider:

mandag-tisdag stengt
onsdag-fredag 11-17
lørdag-søndag 11-18

Oppslagstavler er oppsatt ved gården samt ved Lomsen og Lebbiko.

For booking av guiding og øvrig info:

Lekvattnets hembygdsförening
0560 501 76

Ritamäkis mobiltelefon 0738 49 61 66

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Link til Lekvattnets hjembygds forening:   http://www.lekvattnet.nu/Ritamaki/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *