Oppskrift på Motti


1 kopp vatn og 1 teskje salt kokes opp. Så helles 2 kopper mjøl over vatnet (godt mottimjøl er havre eller bygg som er malt på gamle bygdekverner og tørket godt). Mjølet skal dekke vassflata, og vatnet vil da koke opp i små ”vulkaner”. Mens en med sleiva forsiktig soper mjølet over ”vulkanene” skal en synge første verset av ”Vår Gud han er så fast en borg”, – og så rører en til mjølet er blitt til klumper så store som en negl. Hvis en rører for tidlig, blir mottien rå og stor. Rører en for sent, blir mottien liten, mjølet og tørr. Det heter at lat kjerring koker godt motti, eller også at du skal rekke på bua og skjære flesk til mottien mens den koker. Mottien serveres med stekt flesk og fleskefett.
Restene brukes som dessert med sur mjølk og sukker på.

Motti og flesk

Oppskrift på motti fra Grue Finnskog

En annen oppskrift på motti for 4 – 6 personer finner vi i boka ”Skogfinner og Finnskoger” av Trygve Christensen:


Kok opp 6 dl vann og 1 teskje salt, tilsett en halv kilo skredmjøl (Havremjøl), alt på en gang, så det dekker vannet, rør lett om slik at alt tørrstoffet blir gjennomtrukket. Når massen er gjennomtrukket, er grøten klar til servering, gjerne med stekt flesk, smelta fett og tyttebær som tilbehør.

Kalorier 140 Kcal
Protein 4 g
Karbo 23 g
Fett 3 g

Oppskriften er hentet fra: Hårdaskost og hærdasmat: gamle matretter fra Hedmark. Utgitt 1980 av Hedmark Bygdekvinnelag
Gjengitt med tillatelse fra Hedmark Bygdekvinnelag

Annonser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *