Kjente skikkelser på Finnskogen

  Nitahå-Jussi (født Johannes Johansson Oinonen i 1873, død på Finnskogen, 13. februar 1964)

Den første som skrev om Nitahå-Jussi var Olaf Lindtorp som forteller at han ble født i 1873 på plassen Niittaho straks inne på svensk side. Faren, Bertils-Jussi var viden kjent for sine kjempekrefter. Jussi flyttet snart til USA, og fikk jobb på en motorsykkelfabrikk i Springfield. Jussi likte seg der, og ble der ganske lenge. Helt til det kom en beskjed om at faren hans var død og at gården var tatt over av noen andre som ikke egentlig skulle ha den. Jussi skyndte seg hjem, men svindlerne hadde både pengene og vitnene på sin side. Nå startet han en prosess som neppe har sett sitt like i hele Skandinavia. Helt uten penger og uten juridisk hjelp drev han en prosess som kom til å vare i over 20 år.

Jussi har vandret rundt i hele sitt voksne liv og neppe har noen ungdom i vår tid har klart å gjøre de krumspring som han gjorde.

Han sier han har møtt huldra, eller skogsråa, flere ganger i sitt liv. Han har mange ganger sagt: Dette er mine skoger… Men jeg eier dem ikke.

  

 

 

 

 

 

 

rya.rie kestens hjemplass

 

Ri-Kesten

Ri-Kesten hette Ola Eriksen Lehmoinen og var født i Barskjula i 1814   Navnet “Ri-Kesten” kommer av riihi og kesti riihi betyr rie og kesti betyr innerst (en mann som sitter i hus i en rie) Ri-Kesten var en god trollkar, spesielt da han var eldre. hans spesialitet var å stemme (stoppe) blod, men han visste også hvordan man stemmet bjørnen på folk, gjorde andres dyr syke, hvordan man kunne fly og bli kvitt uønsket fisk (som gjedde eller andre store rovfisker) han kunne også skade eller drepe de som drepte andres dyr.

Det finnes eksempler på trær hvor menneskefigurer er skåret inn og trær som er knyttet i «trollknuter” og mye annet her på Finnskogen.

Sagnene er mange og mystikken ligger i luften her ute.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *